Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία ασχολείται με τη μελέτη των θετικών μας χαρακτηριστικών, σκέψεων, συναισθημάτων, εμπειριών, καθώς και με τη μελέτη των συνθηκών που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την ανάπτυξη τους.   

 

Προσφέρει την επιστημονική κατανόηση και τις ψυχολογικές παρεμβάσεις που μας βοηθούν να αναπτύξουμε τα δυνατά μας σημεία, ώστε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά και να νιώθουμε καλύτερα. 

 

 

Πρόκειται για μια πρόσφατη εξέλιξη στο χώρο της Ψυχολογίας, με πολλές έρευνες μετά το 2000 και εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, στην εκπαίδευση, σε θέματα υγείας και σχέσεων.

 

Ενδιαφέρεται για όσα μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα, ικανοποίηση και ευτυχία από τη ζωή μας. 

 

Άλλες παλαιότερες και πιο ‘παραδοσιακές’ προσεγγίσεις στην ψυχολογία και τη θεραπεία, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αντιμετώπιση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων ή για τη θεραπεία των ψυχολογικών διαταραχών.  Για την ψυχική υγεία και την ολοκλήρωση του ατόμου όμως δεν αρκεί η απουσία μιας διαταραχής, αλλά χρειάζεται και ένα υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή κι ευημερίας

 

Αυτό επιτυγχάνεται αν νιώθουμε χαρά κι ευχαρίστηση από τη ζωή μας, αν αναπτύξουμε τα θετικά μας στοιχεία και αν έχουμε νόημα και σκοπό στη ζωή. 

Αν στραφούμε προς την απόκτηση θάρρους, γνώσης και σοφίας, αγάπης κι ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, εγκράτειας και πνευματικότητας.

 

Η εφαρμοσμένη θετική ψυχολογία αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών και τις αρχές της θετικής ψυχολογίας, ώστε να βελτιώσει την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις μας, εστιάζοντας στις θετικές και ουσιαστικές αλλαγές.  Ενδιαφέρεται για τις συνήθειες, συνθήκες και χαρακτηριστικά που συνειδητά και σταθερά θα γίνουν τρόπος ζωής.  Έτσι μπορούμε να είμαστε γενικώς πιο ευτυχισμένοι και να νιώθουμε πως η ζωή μας έχει νόημα κι αξία κι όχι να ζούμε απλώς περαστικές χαρούμενες στιγμές. 

 

Στη θετική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική δεν αγνοούνται τα συμπτώματα και τα αρνητικά συναισθήματα, ή άλλοι παράγοντες (πχ πολιτισμικές και κοινωνικές επιρροές), αλλά δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη κι αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων του ατόμου.  Ενθαρρύνεται η ανακάλυψη και ανάπτυξη των δυνατών του στοιχείων, των ταλέντων, των ενδιαφερόντων του, του προσωπικού στυλ αλληλεπίδρασης, των συνθηκών που προάγουν την ψυχοσωματική υγεία κι ευεξία. Τα θετικά συναισθήματα είναι το μέσο, αλλά και το αποτέλεσμα της θεραπείας.

 

Ενδεικτικά θέματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει είναι:

-  Ενίσχυση αυτοεκτίμησης και ψυχολογικής ανθεκτικότητας.
-  Αντιμετώπιση του στρες που δημιουργείται από τη διάγνωση μιας ψυχολογικής διαταραχής.
-  Διαδικασία λήψης αποφάσεων κι επίλυσης διλημμάτων.
-  Συμβουλευτική καριέρας.
-  Σχολική επίδοση και συμπεριφορά.
-  Συμβουλευτική σχέσεων εστιάζοντας στο ‘εμείς’ και το ‘μαζί’.
-  Διαχείριση θυμού αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με ήρεμο τρόπο.
-  Βελτίωση της υγείας και αντιμετώπιση προβλημάτων πόνου και ύπνου.

 

Η Θετική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η μοναδική προσέγγιση μιας θεραπευτικής διαδικασίας, μπορεί όμως και να συνδυαστεί πολύ καλά με άλλες προσεγγίσεις.  Από τις παραδοσιακές ψυχοθεραπείες, συνδυάζεται πολύ καλά με τη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της, καθώς η Γνωσιακή αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργικές αρνητικές σκέψεις και η Θετική ενισχύει τις θετικές, ενδυναμώνει εξατομικευμένα και εμπλουτίζει τη συναισθηματική εμπειρία.  Η θετική ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με την σύγχρονη έννοια και πρακτική της Ενσυνειδητότητας, καθώς επικεντρώνεται στο να βιώνουμε συνειδητά το παρόν, ώστε να είμαστε ήρεμοι, υγιείς κι ευτυχισμένοι, παρά τις αναπόφευκτες εντάσεις και δυσκολίες της ζωής.

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ