Ή αλλιώς, η μακράς διαρκείας αδράνεια λόγω αμφιθυμίας. Οι άνθρωποι – Άμλετ, σκέφτονται πολύ, διστάζουν να περάσουν στη δράση, διστάζουν να πάρουν μια ξεκάθαρη απόφαση.
Και όπως στην περίπτωση του γνωστού ήρωα, υπάρχουν συνέπειες. Γιατί τελικά οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, η ζωή περνά και χάνεται.
Κι είναι κρίμα, γιατί οι άνθρωποι – Άμλετ μπορεί κατά τ’ άλλα να έχουν πολλές δυνατότητες (που δεν εκφράζουν), ωραίες ιδέες κι επιθυμίες (που δεν υλοποιούνται), ή ακέραιο χαρακτήρα (που όμως μένει απαρατήρητος).
Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεάζει τόσο τις επαγγελματικές δραστηριότητες, όσο και τις προσωπικές τους σχέσεις.
Ποιοι λοιπόν μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι;
- Όσοι σκέφτονται πολύ, αλλά δεν περνούν εύκολα στην πράξη.
Υπεραναλύουν, εξετάζουν κάθε λεπτομέρεια, σχεδιάζουν, οργανώνουν, αλλά αργούν πολύ να περάσουν στην πράξη. Μερικές φορές εγκαταλείπουν από εξάντληση λόγω της υπερπροσπάθειας, άλλες δεν τηρούν την προθεσμία που έχει οριστεί, άλλοτε τους προφταίνουν οι ανταγωνιστές και άλλες φορές είναι πολύ αργά για να υπάρξει αποτέλεσμα.
- Οι άνθρωποι που λέμε ότι έχουν ικανότητες αλλά δεν τις δείχνουν.
Μπορεί να είναι παιδιά που δεν συμμετέχουν στην τάξη, ενήλικοι που δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, άτομα που κρύβονται πίσω από ένα ‘βαριέμαι’, ταλέντα που μένουν στο παρασκήνιο, άτομα που φαίνεται να έχουν δουλειές ή σχέσεις πολύ κατώτερες των προσόντων τους. Όλοι αυτοί χρονοτριβούν, αμφιταλαντεύονται, βρίσκουν προφάσεις και δεν παίρνουν μια ξεκάθαρη απόφαση. Έτσι παραμένουν σε μια βαρετή δουλειά ή μέτρια σχέση.
- Μιλώντας για σχέσεις, είναι και οι άνθρωποι που διστάζουν να χωρίσουν, να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά, γενικά οτιδήποτε απαιτεί μια απόφαση που θα προκαλέσει κάποια σημαντική αλλαγή.
Φοβούνται την ευθύνη και τις συνέπειες, αναρωτιούνται αν πρέπει να πάνε εμπρός ή να γυρίσουν πίσω, αν τους ταιριάζει ή όχι μια κατάσταση, ή κάποιος άνθρωπος. Τελικά οι σχέσεις τους είτε είναι πολλές κι επιφανειακές, είτε λίγες και μακροχρόνιες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν εξελίσσονται.
- Μπορεί επίσης να είναι και όσοι μοιάζουν στάσιμοι για μεγάλο διάστημα σε κάποια φάση ή στάδιο της ζωής τους.
Για παράδειγμα, οι αιώνιοι φοιτητές ή όσοι μένουν ‘πάντα παιδιά’. Όσοι μιλάνε για το ‘ταξίδι στο Παρίσι’ ή για όσα θα γίνουν ‘όταν πάρουν μπρος’. Όσοι παρά την αλλαγή στον καθημερινό τρόπο ζωής, στη μόδα, ή ακόμα και στις ανάγκες τους με την πάροδο του χρόνου, ακολουθούν το μοντέλο μιας προηγούμενης εποχής, ή δεν μοιάζουν ρεαλιστές (π.χ. ‘φιλόσοφοι’ ή καλλιτέχνες).
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είναι αναποφάσιστοι, αναποτελεσματικοί, ιδεαλιστές, αναζητούν το νόημα, αλλά έτσι η ζωή τους καθορίζεται περισσότερο από τις περιστάσεις και τη δράση ή την αδράνεια των άλλων (στην οποία δεν αντιστέκονται ιδιαίτερα), παρά από μια δική τους διεκδίκηση.
Αφήνονται στην τύχη, τη ροή των γεγονότων, την ‘μοίρα’ τους.
Δεν αντέχουν την ευθύνη της επιλογής, αν όμως υλοποιηθεί μια ενδόμυχη επιθυμία τους, την αποδέχονται.
Το γεγονός ότι αγχώνονται όταν βρίσκονται σε δίλημμα ή υπό πίεση και τελικά δεν επιδιώκουν σταθερά και συστηματικά ένα πράγμα, τους δημιουργεί νεύρα, χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αρνητισμό.
Είναι όμως ανεκτικοί και δίκαιοι, συνήθως με εύρος γνώσεων και γερό μυαλό.
Έχουν ελεύθερη σκέψη, σε συνδυασμό με αρχές και ήθος και ξεχωρίζουν από το πλήθος.
Γι’ αυτό δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσουν είτε να μπουν οι ίδιοι, είτε να τους βάλουν οι άλλοι, σε κάποιο καλούπι.
Μπορούν όμως να προσπαθήσουν να δουλέψουν το άγχος τους ότι μια επιλογή τους δεν θα έχει εγγυημένα καλό αποτέλεσμα ή τον φόβο ότι μια και μοναδική απόφαση τους περιορίζει και τους καθιστά ευάλωτους.
Μπορούν επίσης να κάνουν μικρές υπερβάσεις, να μαθαίνουν από τις συνέπειες της αδράνειας και της αμφιθυμίας σε διάφορες περιστάσεις, αλλά και να συναναστρέφονται ανθρώπους αισιόδοξους, υπομονετικούς και πιο δυναμικούς στα θέματα που τους δυσκολεύουν.
Με αυτά, η μοναχική και αξιοπρεπής πορεία τους μπορεί να γίνει πιο συντροφική κι ευτυχισμένη.
© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, M.Sc.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Δημοσιεύτηκε στις 9-9-2015, στον ιστότοπο www.tsemperlidou.gr.