Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Είστε έτοιμοι για διαζύγιο;

Οι ειδικοί σε θέματα διαζυγίου Bruce Derman, Ph.D. και Wendy Gregson, LMFT συνιστούν να σκεφτείτε τις παρακάτω 7 ερωτήσεις:

 

 

1.  Ήσασταν ποτέ πραγματικά παντρεμένοι;

Μερικές φορές, παρά την μακροχρόνια σχέση, την κοινή καθημερινότητα, τη συνήθεια, την εξάρτηση, τα παιδιά, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική οικειότητα.  Δεν έχει υπάρξει ένα δυνατό «εμείς», μια κοινή στάση ζωής.  Αν ποτέ δεν δουλέψατε πάνω σε όσα σας ενώνουν, ίσως αξίζει μια προσπάθεια να το κάνετε, πριν την απόφαση του χωρισμού.

 

2.  Απειλείτε πως θα χωρίσετε χωρίς να είστε έτοιμοι;

Μπορείτε να πείτε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα πως θέλετε να κλείσετε αυτό τον κύκλο της ζωής σας;  Τότε συζητήστε με τον/την σύζυγο ήρεμα επικεντρωμένοι στα πρακτικά ζητήματα και όχι καυγαδίζοντας ανταλλάσσοντας κατηγορίες και απειλές.

 

3.  Είναι μια συναισθηματική αντίδραση;

Για να μπορείτε να υποστηρίξετε μια απόφαση, χρειάζεται να έχετε αυτογνωσία και να αποφασίσετε ανεπηρέαστοι από έντονα συναισθήματα.  Χρειάζεται να αφήσετε πίσω και το συναισθηματικό «δέσιμο», αλλά και την εχθρότητα.  Οι άνθρωποι που χωρίζουν από θυμό, παραμένουν θυμωμένοι και μετά το διαζύγιο.

 

4.  Ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να χωρίσετε;

Αν θέλετε να χωρίσετε για να εκδικηθείτε ή να τιμωρήσετε, αν πιστεύετε ότι έτσι ο άλλος άνθρωπος θα εκτιμήσει εσάς ή όσα ζήσατε, ή ελπίζετε ότι θα αλλάξει, τότε χωρίζετε για λάθος λόγους.  Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος μιας σχέσης και τη διαθεσιμότητα για νέες σχέσεις – δεν είναι τρόπος απονομής δικαιοσύνης, ούτε τρόπος ν’ αλλάξουμε σκέψεις και συναισθήματα.

 

5.  Έχετε επιλύσει τις εσωτερικές σας συγκρούσεις;

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε προδομένοι, ή να έχετε ενοχές, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιείτε πως θα είστε καλύτερα έξω από τη σχέση.  Αναγνωρίστε τα αντικρουόμενα συναισθήματα κι αποδεχτείτε τα σαν μέρος της μεταβατικής φάσης πριν και μετά από ένα διαζύγιο.

 

6.  Μπορείτε να διαχειριστείτε τις δυσάρεστες συνέπειες ενός διαζυγίου;

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη θλίψη και το θυμό των παιδιών, τους φίλους και συγγενείς, τη δική σας θλίψη, μοναξιά, ανασφάλεια, την αλλαγή στον τρόπο ζωής σας;  Αποδεχτείτε τις δυσκολίες που θα υπάρξουν και προετοιμαστείτε.

 

7.  Είστε έτοιμοι να πάρετε την έλεγχο της ζωής σας, με υπευθυνότητα και ωριμότητα;

Μπορείτε να αντιδράσετε με πικρία, εκδικητικότητα, θυματοποίηση, ή να δείξετε δύναμη, σεβασμό, κατανόηση.  Η στάση σας θα είναι καθοριστική και για την πορεία του διαζυγίου και για το μέλλον σας.

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ