Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Ομάδες

Στην ομαδική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών κι αλληλεγγύη, έτσι διευκολύνεται κάθε μέλος στην επίτευξη προσωπικών στόχων. 

 

 

Η ομάδα μπορεί να είναι Ψυχοθεραπευτική, Αυτογνωσίας, Υποστηρικτική, ή Εκπαιδευτική (εκμάθησης συγκεκριμένων μεθόδων ή τεχνικών). 

 

Οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες είναι ομοιογενείς, αποτελούνται δηλαδή από άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες ψυχολογικές δυσκολίες ή διαταραχές.  Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπερνά τους 6, υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός συναντήσεων, θεραπευτικός στόχος και διαδικασίες /τεχνικές διαφόρων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, ανάλογα με το κεντρικό ζήτημα.  Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει Ψυχοεκπαίδευση, ανάπτυξη κοινωνικότητας, ανάλυση σκέψεων και συμπεριφοράς, διερεύνηση οικογενειακών συγκρούσεων κ.ά.

 

Οι ομάδες Αυτογνωσίας έχουν σαν στόχο την καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας, τη συναισθηματική ανάπτυξη, την αυτοβελτίωσηβελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων και την καλύτερη αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας.  Μπορεί να είναι ομάδες ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, χωρίς άλλες ομοιότητες.  Χρησιμοποιούνται διάφορες ασκήσεις αυτογνωσίας, τρόποι έκφρασης, δραστηριότητες και γίνονται συζητήσεις.

 

Οι υποστηρικτικές ομάδες αποτελούνται από άτομα που βιώνουν ή έχουν βιώσει την ίδια κατάσταση, ή εκπληρώνουν έναν παρόμοιο ρόλο στην καθημερινή ζωή.  Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ομάδα ανθρώπων που έχουν βιώσει απώλεια, που έζησαν μια συγκεκριμένη τραυματική εμπειρία, ομάδα μονογονέων, άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ή που προσπαθούν να αλλάξουν κάποια βλαπτική συνήθεια.

 

Οι εκπαιδευτικές ομάδες έχουν ως στόχο την εκμάθηση συγκεκριμένων μεθόδων ή τεχνικών, όπως Νευρομυϊκή Χαλάρωση, Νοερή Απεικόνιση, Ενσυνειδητότητα, τεχνικές επικοινωνίας, διεκδικητικότητα, τεχνικές διαχείρισης στρες κ.ά.  Μπορεί επίσης ν’ απευθύνονται σε ομάδα εργαζόμενων ή φοιτητών που επιθυμούν να αποκτήσουν χρήσιμες για τον κλάδο τους γνώσεις και δεξιότητες.

 

Οι ομάδες ανάλογα με τη φύση της θεματολογίας και του στόχου τους, μπορεί να αποτελούνται και από ζευγάρια ή μέλη οικογενειών.

 

Διεξάγονται στο χώρο μου ή στο χώρο σας κατόπιν αιτήματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου εδώ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ