Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Περιπατητικός Διαλογισμός!

Αντιμετωπίστε το στρες με περιπατητικό διαλογισμό!

 

Κάθε μέρα, αντί να τρέχουμε εμείς και να ασκείται το σώμα μας, τρέχει το μυαλό μας… Τρέχει στις πολλές μας υποχρεώσεις, προβλήματα, εκκρεμότητες, επιθυμίες. Πετάει από το ένα θέμα στο άλλο: «να πάρω δώρο…», «να πληρώσω…», «να αγοράσω…», «να πάρω τηλέφωνο…»… Πού χρόνος για βόλτα στη φύση, περπάτημα, χαλάρωση…

 

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα κι ευχάριστα με τον περιπατητικό διαλογισμό! Συνδυάζει «3 σε ένα» (άσκηση, βόλτα, ηρεμία), ή μάλλον «4 σε ένα» αφού με την αυτοσυγκέντρωση το μυαλό σταματά να τρέχει, ταξινομεί και εστιάζει! Έτσι γινόμαστε πιο γαλήνιοι και υγιείς, αλλά και πιο αποτελεσματικοί.

 

 

Συχνά φανταζόμαστε τον διαλογισμό σαν μια κατάσταση υπέρβασης κι αποστασιοποίησης από το περιβάλλον, που πετυχαίνει ένας άνθρωπος καθισμένος στη στάση του λωτού. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία βαθιάς χαλάρωσης κι αυτοσυγκέντρωσης, που μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Μας βοηθά να αποκτήσουμε επίγνωση του εαυτού μας και να αντιμετωπίσουμε το στρες, καθώς αυτό συχνά προέρχεται από την αδυναμία μας να εστιάσουμε σε εμάς: μας επηρεάζουν ανεξέλεγκτα εξωγενείς παράγοντες, διασπάται η σκέψη μας και αγχωνόμαστε.

 

Στον περιπατητικό διαλογισμό ξεκινάμε απλά με το να στεκόμαστε, όχι απευθείας με περπάτημα. Το ίδιο κάνουμε και όταν θέλουμε να τελειώσουμε τη διαδικασία του διαλογισμού. Το να στεκόμαστε όρθιοι είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο και δεν δίνουμε προσοχή, όμως δεν είναι καθόλου απλό να έχουμε σωστή στάση και ισορροπία.

 

Στη συνέχεια ξεκινάμε το περπάτημα, με φυσιολογικούς ρυθμούς, αποκτώντας όμως σταδιακά επίγνωση του σώματός μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Περπατάμε βέβαια έξω στη φύση, σε ωραίο περιβάλλον, ακόμα κι αν αυτό είναι το πάρκο της γειτονιάς μας!

 

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα «στάδια» στον περιπατητικό διαλογισμό, αλλά υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι να αποφύγουμε την άσκοπη περιπλάνηση της σκέψης μας και να εκτιμήσουμε αυτό που είμαστε κι αυτό που βιώνουμε.

 

Οι 4 αυτοί τρόποι είναι να εστιάσουμε:

 

1. Στο σώμα μας. Συχνά ξεχνάμε να φροντίσουμε το σώμα μας, ξεχνάμε ότι έχουμε σώμα και στεκόμαστε με τις ώρες με το κεφάλι γερμένο, τα δάχτυλα σφιγμένα, τα πόδια να μην έχουν καλή επαφή με το έδαφος κ.ά. Παρατηρήστε λοιπόν τη στάση του σώματός σας, ποια μέρη είναι χαλαρά και ποια σφιγμένα, αν υπάρχουν σημεία που πονάτε. Δώστε προσοχή στα μέρη που έρχονται σε επαφή με το έδαφος, καθώς η ηρεμία και σταθερότητα στο σώμα είναι η βάση για την αντίστοιχη γαλήνη στο πνεύμα.

 

2. Στις αισθήσεις και διαισθήσεις μας. Αυτό σημαίνει να συνδυάσουμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων, με αυτό που προκαλούν. Με τι νιώθουμε ευχαρίστηση; Με τι δυσαρέσκεια; Με τι νιώθουμε πόνο; Μήπως κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή δυσάρεστα, σε τι έχουμε θετική προδιάθεση; Όλο αυτό μοιάζει με την «πρώτη εντύπωση» που μας δημιουργεί ένα άρωμα, μια γνωριμία, ένας χώρος κ.λπ. Ας αποκτήσουμε λοιπόν επίγνωση αυτής της βασικής αίσθησης, που ακόμα δεν έχει μεταφραστεί ως ξεκάθαρο συναίσθημα ή σκέψη.

 

3. Στις σκέψεις και τα συναισθήματα. Νιώθετε χαρά, λύπη, θυμό; Σκέφτεστε κάτι από την καθημερινότητα, μια απόφαση που πρέπει να πάρετε, ένα σχέδιο για το μέλλον; Στη διάρκεια του διαλογισμού εστιάστε στο εδώ και τώρα και μην αφήνετε να εισβάλλουν ονειροπολήσεις, άγχη, διάσπαρτες σκέψεις κι υποχρεώσεις. Η επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων βοηθά να κάνουμε καλύτερες επιλογές γιατί συνειδητοποιούμε την αρνητική επίδραση των κακών επιλογών στο σώμα και το πνεύμα.

 

4. Στα περιεχόμενα του νου. Για να τα αναγνωρίσετε, να τα εξετάσετε σε βάθος, να τα ταξινομήσετε και να πάρετε αποφάσεις. Φανταστείτε ότι ανοίγετε ένα γεμάτο συρτάρι, κατανοείτε τι είναι κάθε αντικείμενο, βάζετε το καθετί στη θέση του κι αποφασίζετε τι θα πετάξετε, τι θα κρατήσετε, τι θα αξιοποιήσετε.

 

Όλα αυτά χρειάζονται καθοδήγηση στην αρχή και στη συνέχεια υπομονή κι εξάσκηση. Σιγά-σιγά θα μάθετε να εντοπίζετε πότε η σκέψη σας πάει να ξεφύγει και θα μπορείτε να την επαναφέρετε. Εξάλλου και μόνο το φυσικό περιβάλλον, η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, μειώνει αποδεδειγμένα το στρες.

 

Ρίξτε λοιπόν τους ρυθμούς, συγκεντρωθείτε και χαλαρώστε χωρίς ενοχές. Μην αφήνετε να παρέμβουν σκέψεις όπως «χάνω το χρόνο μου», ή «είναι βαρετό» και «τι βλακείες κάνω». Η επαφή με τη φύση κι η επαφή με τον εαυτό μας αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πηγή υγείας κι ευεξίας!

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

 

Δημοσιεύτηκε στις 31-05-2016, στον ιστότοπο www.tsemperlidou.gr.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ