Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Συμβίωση, αρραβώνας, ή γάμος;

Άραγε πότε μια σχέση έχει καλύτερες προοπτικές να διαρκέσει και το ζεύγος να ευτυχήσει;  Όταν συγκατοικήσουν πριν το γάμο;  Αν παντρευτούν χωρίς μακροχρόνια αναμονή ή τριβή;  Αν προηγηθεί μια περίοδος «αρραβώνα»;

 

Η απάντηση είναι: όταν συνυπάρχουν και οι 3 παραπάνω προϋποθέσεις!

 

Αν δηλαδή το ζευγάρι συγκατοικεί ως αρραβωνιασμένο και με προοπτική το γάμο!

 

 

Προσοχή στη συγκατοίκηση!

 

Για τη συγκατοίκηση, είναι γενικά αποδεκτό πως ευνοεί μια καλύτερη γνωριμία στις συνηθισμένες συνθήκες ζωής.  Το ζευγάρι μαθαίνει τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του καθενός, αντιμετωπίζει τα θέματα τις καθημερινότητας και τη διαχείριση ενός σπιτιού.

 

Παραδόξως αρκετές έρευνες συσχετίζουν τη συγκατοίκηση με μικρότερη ικανοποίηση από τη σχέση και υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου αργότερα!  Αυτό όμως οφείλεται στους λόγους για τους οποίους το ζευγάρι συγκατοικεί, όπως:

 

  • Διαφωνούν ως προς τα κίνητρα και τι σημαίνει συγκατοίκηση. Για παράδειγμα, για τον έναν είναι τρόπος να οδηγηθεί στο γάμο, ενώ για τον άλλον τρόπος να ξεγλιστρήσει από το γάμο.
  • Συγκατοικούν χωρίς ξεκάθαρη στάση προς τη σχέση και χωρίς στόχο.  Όπως για να «δοκιμάσουν» τη σχέση και χωρίς να έχουν μια πιθανή κοινή πορεία στο μυαλό τους.
  • Συγκατοικούν για λόγους πρακτικούς ή οικονομικούς (να μειώσουν τα έξοδα).
  • Συγκατοικούν σε νεαρή ηλικία χωρίς εμπειρία στην επιλογή συντρόφου.
  • Θεωρούν ότι ζώντας μαζί θα λύσουν προϋπάρχοντα προβλήματα επικοινωνίας ή συναισθηματικής δέσμευσης.

 

Τέτοια θέματα δημιουργούν ανασφάλεια, αμφιβολίες, δυσαρέσκεια και πιέσεις, αλλά τελικά πολλοί οδηγούνται στο γάμο από κεκτημένη ταχύτητα, επειδή επένδυσαν πολλά στη συγκατοίκηση και τους είναι δύσκολο να χωρίσουν.  Αυτό εξηγεί και γιατί πολλά άτομα που συγκατοίκησαν, είναι λιγότερο αφοσιωμένοι σύζυγοι από όσους δεν συγκατοίκησαν.

 

Απευθείας γάμος;  Μάλλον όχι!

 

Τα ζευγάρια πάλι που παντρεύονται χωρίς προηγούμενη συγκατοίκηση, είναι πιθανό αρχικά να τα πάνε καλά εάν είναι αποφασισμένοι, θετικά προδιατεθειμένοι και με κάποιο κοινό στόχο (π.χ. απόκτηση παιδιών).  Είναι όμως πολύ πιθανότερο να χωρίσουν εάν ο γάμος γίνει σε νεαρή ηλικία, χωρίς να έχει ζήσει ο καθένας μόνος του πριν, ή χωρίς να έχει συγκατοικήσει ποτέ πριν με κάποιον άλλο σύντροφο.

 

Πολλά ζευγάρια που διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις, θεωρούν πως γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον και μπορούν να περάσουν απευθείας στον γάμο.  Δυστυχώς αυτό δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση οικειότητας, που δημιουργείται από τη μακροβιότητα της σχέσης.

 

Κι έτσι έχουμε ζευγάρια που σε συνδυασμό με την αίσθηση του χρόνου που περνά και τις κοινωνικές πιέσεις, προχωρούν σε γάμο, ενώ υπό άλλες συνθήκες (συμβίωση και αρραβώνας) θα είχαν χωρίσει.

 

Αρραβώνας στις μέρες μας;  Γιατί όχι;

 

Γιατί ο αρραβώνας, παρότι ακούγεται σαν έθιμο μιας άλλης εποχής χωρίς ουσιαστική αξία, μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε τη συνολική εικόνα του συντρόφου και το συνολικό δυναμικό της σχέσης.  Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν είναι απλώς κάποια τελετουργικά, μια ανταλλαγή κοσμημάτων κι ένα γλέντι, αλλά ένα ουσιαστικό βήμα προς μια κοινή καθημερινότητα και μια γνωστή σε όλους δέσμευση.

 

Η σχέση είναι πλέον πιο «επίσημη» κι αποδεκτή και το ζευγάρι περνά περισσότερο χρόνο όχι μόνο μαζί, αλλά και με τις οικογένειες ή τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο.  Είναι όπως καταλαβαίνετε, μια άριστη ευκαιρία να δείτε τις σχέσεις του συντρόφου, και τα όρια που βάζει στους γονείς, το σόι, τους φίλους, τους συνεργάτες, πώς λειτουργείτε σαν ζευγάρι απέναντι στο συγγενικό και κοινωνικό σύνολο… και πολλά άλλα!

 

Με λίγα λόγια:

 

Η καλή σχέση χρειάζεται πολύπλευρη γνωριμία σε πραγματικές συνθήκες, οικειότητα και δέσμευση και κοινό «όραμα»!

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

 

Δημοσιεύτηκε στις 23-01-2016, στον ιστότοπο www.tsemperlidou.gr.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ