Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια των ενηλίκων, οι διαταραχές της διάθεσης δεν είναι ασυνήθιστες στα παιδιά.
Η αυτοκτονία είναι η 3η αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-24 και η 6η αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-15. Ένας στους 8 εφήβους και 1 στα 33 παιδιά μπορεί να έχει κατάθλιψη, όμως στην πλειοψηφία δεν υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση. Πριν την εφηβεία δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, από την εφηβεία και μετά όμως είναι διπλάσιες οι πιθανότητες ενός κοριτσιού να υποφέρει από κατάθλιψη.
Η διάγνωση είναι δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα, καθώς τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν και να περιγράψουν με ακρίβεια τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους. Είναι πιο πιθανό να την εξωτερικεύσουν μέσω της συμπεριφοράς, π.χ. επιθετικότητα ή να παρουσιάσουν προβλήματα σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς τους, π.χ. σχολείο. Έτσι συχνά αντιμετωπίζονται ως ‘ανυπάκουα’ ή με ‘προβλήματα συμπεριφοράς’.
ΜΥΘΟΙ σχετικά με την παιδική κατάθλιψη
Ως προς την ‘ξενοιασιά’ της παιδικής ηλικίας, συχνά ξεχνάμε ότι καταρχάς τα παιδιά έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μία δύσκολη καθημερινότητα με πολλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις (προσδοκίες και άγχος των γονέων, σχολική ζωή, σχέσεις με φίλους και δασκάλους κλπ). Επίσης, σε αντίθεση με τους ενηλίκους έχουν μειωμένη δυνατότητα επιλογών και δεν μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους και να ζήσουν ανεξάρτητα.
Πιθανά Συμπτώματα
- σχολικά προβλήματα: χειροτέρευση της επίδοσης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, αφηρημάδα, απόσυρση
- έλλειψη ενδιαφέροντος και απομάκρυνση από τους φίλους
- ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, αντιδραστικότητα, δυσκολία προσαρμογής, κακές σχέσεις με τους άλλους
- εύκολη κούραση και μειωμένη ενέργεια, προβλήματα ύπνου, προβλήματα όρεξης
- ανεξήγητοι πόνοι, νιώθει άρρωστο χωρίς οργανική/ιατρική αιτία
- αποθάρρυνση, απελπισία, αβοηθησία, αναξιότητα, θλίψη
- ασυνήθιστη συμπεριφορά
- σε σοβαρές περιπτώσεις, κατάχρηση ουσιών, αυτοτραυματισμοί, σκέψεις αυτοκτονίας
Παράγοντες Κινδύνου
- Απώλεια
- Εγκατάλειψη – παραμέληση – κακοποίηση
- Τραυματικά γεγονότα (π.χ. προσωπικά – οικογενειακά – φυσικές καταστροφές)
- Στρες – άγχος – τελειομανία
- Ερωτική απογοήτευση
- Μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς και λοιπές διαταραχές της παιδικής ηλικίας
- Χρόνια ασθένεια
- Κάπνισμα, κατάχρηση ουσιών
To 1/3 των παιδιών που έχουν διάγνωση κατάθλιψης πριν τα 12 χρόνια, αναπτύσσουν διπολική διαταραχή στα χρόνια που ακολουθούν.
Θεραπεία στα παιδιά
Η πρώτη επιλογή είναι η ψυχοθεραπεία, ενώ η φαρμακοθεραπεία συνιστάται μόνο σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις. Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση είναι αποτελεσματική και στα παιδιά. Συχνά η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει μεθόδους όπως η παιγνιοθεραπεία. Η συμβουλευτική οικογένειας είναι σημαντική.
© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ