Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένας άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ανασφαλής, ακόμα κι αν δεν μοιάζει έτσι με την πρώτη ματιά;
Η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Krauss Whitbourne, παραθέτει τα αποτελέσματα της έρευνας του ψυχολόγου James Brookes (2015) και μας λέει πως:
1. Οι ανασφαλείς άνθρωποι, προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να νιώσουν ανασφάλεια!
Μήπως αμφισβητείτε την αξία σας, μόνο όταν κάνετε παρέα με συγκεκριμένα άτομα και όχι γενικά; Τότε προσοχή, γιατί ίσως αυτά τα άτομα προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες επάνω σας!
2. Κοκορεύονται συνεχώς για τη ζωή τους και τα επιτεύγματα τους.
Επαναλαμβάνουν πόσο τους αγαπά ο σύντροφός τους, πόσο ωραία περνούν, τι καταπληκτικές σπουδές έχουν κάνει, πόσο τους εκτιμούν στη δουλειά; Αν ναι, πιθανότατα προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι στ’ αλήθεια αξίζουν!
3. Καυχιούνται έμμεσα, κάνοντας ανούσια παράπονα ή δείχνοντας ψεύτικη μετριοφροσύνη.
Για παράδειγμα παραπονιούνται για τα πολλά ταξίδια που κάνουν (επειδή φυσικά η δουλειά τους είναι πολύ σπουδαία), ή για το πόσο βαρετό είναι να τρέχουν σε αγώνες των παιδιών τους (που φυσικά κερδίζουν πάντα!).
4. Παραπονιούνται συχνά για το χαμηλό επίπεδο των άλλων, ή πόσο χάλια είναι τα πράγματα.
Μπορεί να μοιάζουν σνομπ, αλλά πίσω από αυτό κρύβεται η ανάγκη να δείξουν ότι εκείνοι είναι καλύτεροι από τους άλλους. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας κρύβεται επίσης πίσω από εκφράσεις όπως «Εγώ δεν κάνω εκπτώσεις, δεν συμβιβάζομαι, επιλέγω τα καλύτερα, έχω ψηλά τον πήχυ».
Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, μπορούμε να αποφεύγουμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, όταν συναναστρεφόμαστε ανασφαλείς ανθρώπους.
Μπορούμε επίσης να τους κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά και να αναλογιστούμε για τις δικές μας ανασφάλειες.
© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, M.Sc.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ