Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Γιατί να μην "μείνετε φίλοι"

Όταν ένας γάμος ή μια σχέση τελειώσει, ακούγεται συχνά το «θέλω να μείνουμε φίλοι».

Κάποιες λίγες φορές, μπορεί αυτό πράγματι να συμβεί, συνήθως μετά από χρόνια. 

Τις περισσότερες όμως φορές είναι μια πολύ κακή επιλογή.  Σύμφωνα και με την κλινική ψυχολόγο Andrea Bonior, 6 ενδείξεις ότι η «φιλία» δεν μπορεί να λειτουργήσει είναι:

 

 

 

1.  Ο ένας θέλει πράγματι τη φιλία, ο άλλος όμως θέλει απλά να ξεγλιστρήσει πιο ανώδυνα από τη σχέση. 

Κάτι τέτοιο απλά παρατείνει το «μαρτύριο» του χωρισμού και δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση.  Αποφύγετε το.

 

2.  Δεν είχατε έτσι κι αλλιώς τη βάση για μια φιλία. 

Πέρα από την έλξη, τα επιτυχημένα ζευγάρια είναι και πολύ καλοί φίλοι.  Αν όμως δεν είχατε (ή χάσατε στην πορεία) κοινά ενδιαφέροντα, προτιμήσεις, συνήθειες, αποτελεσματική επικοινωνία, κοινές αξίες και πολλά άλλα, δεν γίνεται μαγικά να τα (ξανα)βρείτε μετά το χωρισμό.

 

3.  Δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. 

Αν υπήρξε ψυχροπολεμικό κλίμα, περιφρόνηση, καυγάδες κ.ά. είναι πιθανό να χάθηκε ο σεβασμός κι η εκτίμηση.  Ούτε ξαναχτίζεται έτσι απλά, ούτε έχει νόημα να προσποιείστε πως υπάρχει.

 

4.  Υπήρξε συναισθηματική ή άλλη κακοποίηση στη σχέση. 

Η «φιλία» δίνει ευκαιρίες να συνεχιστεί η ελεγκτική και κακή συμπεριφορά.  Δεν γίνεται αυτόματα κάποιος να αρχίσει να φέρεται σωστά μόνο και μόνο επειδή τον ονομάζουμε «φίλο» και είναι πολύ βασικό να έχουμε φίλους που εμπιστευόμαστε πως δεν θα μας βλάψουν.

 

5.  Ζήλεια ή κτητικότητα αν δημιουργηθεί μια νέα σχέση. 

Είστε σίγουροι πως θα νιώθετε άνετα να ακούτε τις νέες περιπέτειες του πρώην συντρόφου;  Θα νιώθετε άνετα να μοιραστείτε μια νέα δική σας σχέση, ή για πόσο θα μπορείτε να την κρύβετε;  Γιατί να υποστείτε όλη αυτή τη συναισθηματική και πρακτική ταλαιπωρία;

 

6.  Δεν δώσατε χώρο και χρόνο να ατονήσει η ερωτική-συντροφική σχέση. 

Ακόμα κι αν νιώθετε πως με κάποιον θα μπορούσατε πράγματι να είστε φίλοι, διατηρήστε αποστάσεις κι αφήστε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες να καταλαγιάσουν.  Δουλέψτε με τον εαυτό σας και βεβαιωθείτε πως έχετε ανακτήσει την ατομική σας ταυτότητα προτού αποφασίσετε αν μια φιλική σχέση είναι κατάλληλη για εσάς.

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, M.Sc.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ