Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Οι γυναίκες ζητούν διαζύγιο!

Τα δύο τρίτα των διαζυγίων στην Αμερική ξεκινούν από τις γυναίκες.

(Δική μου σημείωση:  το ίδιο συμβαίνει και στα ζευγάρια που γνωρίζω είτε ως ψυχολόγος-θεραπεύτρια ζεύγους, είτε κοινωνικά.)

 

Λογικά λοιπόν ο κλινικός ψυχολόγος Noam Shpancer, σε άρθρο του στο Psychology Today, αναρωτιέται αν ο γάμος αξίζει τον κόπο… Για τις γυναίκες βέβαια, αφού οι άνδρες φαίνεται να ωφελούνται από ένα γάμο: οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιο υγιείς κι ευτυχισμένοι. Οι παντρεμένες γυναίκες όμως, μάλλον όχι…

 

 

Η πορεία και το τέλος ενός γάμου, ίσως διαφέρουν πολύ από το ξεκίνημα, ή από την ιδέα που έχουμε για τα δύο φύλα.  Οι γυναίκες συνήθως απεικονίζονται σαν άτομα που επιθυμούν διακαώς γάμο, ενώ οι άνδρες είναι οι «δεσμοφοβικοί». 

 

Τα δεδομένα όμως παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα: οι γυναίκες (ιδίως αν είναι εργαζόμενες και ανεξάρτητες) αποχωρούν πρώτες.

 

Άραγε αυτό συμβαίνει λόγω κάποιων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των γυναικών που τελικά παντρεύονται (π.χ. είναι γενικά ανικανοποίητες), ή επειδή δεν περνούν τόσο καλά όσο οι άνδρες μέσα σε ένα γάμο;  Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.

 

Πάντως η τάση να παίρνουν την πρωτοβουλία οι γυναίκες για το χωρισμό, ισχύει μόνο στο γάμο και όχι στις άλλου τύπου σχέσεις. Επίσης, οι παντρεμένες γυναίκες δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένες – όχι όμως οι γυναίκες «σε σχέση».

 

Μια ακόμα πιθανή εξήγηση είναι οι προσδοκίες που έχουν οι άνθρωποι πριν το γάμο.  Ίσως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες, λόγω της εξιδανίκευσης της γαμήλιας ζωής και της πεποίθησης ότι είναι ο προορισμός τους, που όμως διαψεύδονται από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής ενός ζευγαριού.  Ενώ οι άνδρες από την άλλη, μπαίνουν φοβισμένοι στο γάμο μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν πως: «είναι καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα».

 

Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι ότι οι άνδρες (κι όχι αδικαιολόγητα) μπορεί να φοβούνται πως θα χάσουν επαφή με τα παιδιά τους μετά το διαζύγιο, γι’ αυτό αποφασίζουν πιο συχνά να μείνουν σ’ έναν όχι τόσο ικανοποιητικό γάμο.

 

Γενικά η απόφαση «μένω ή φεύγω» καθορίζεται από πολλούς κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες.

 

Τα δεδομένα όμως δείχνουν πως συχνά οι γυναίκες προσπαθούν περισσότερο μέσα σε ένα γάμο, αλλά αποκομίζουν μικρότερα οφέλη

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ενώ είναι τόσο πρόθυμες να παντρευτούν, είναι εξίσου πρόθυμες να χωρίσουν.

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ