Αποτελεσματικότητα Θεραπείας
Σχεδόν όλοι όσοι ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας παρατηρούν μείωση των συμπτωμάτων και η μεγάλη πλειοψηφία (80-90%) παρουσιάζει σημαντική βελτίωση μετά από θεραπεία.
Είδη θεραπείας
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Δεν είναι ηρεμιστικά, ούτε διεγερτικά. Δεν είναι εθιστικά. Απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα λήψης ώσπου να γίνει αντιληπτή η δράση τους (συνήθως 2 εβδομάδες έως 3 μήνες) και συνήθως συνιστάται μακροχρόνια λήψη (πάνω από 6μηνο) για συντήρηση ή πρόληψη. Συχνά χρειάζονται δοκιμές στη δραστική ουσία ή στη δοσολογία μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη για κάθε άτομο.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λήψη φαρμάκων είναι η τελευταία και όχι η πρώτη επιλογή, ιδίως σε ήπια κατάθλιψη, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούν ολοκληρωμένη θεραπεία (αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι πάντα τις αιτίες αυτών) και ότι μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες (όπως πτώση της λίμπιντο-ανικανότητα-ανοργασμία ή παραδόξως ακόμα και σκέψεις αυτοκτονίας....).
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Άλλες εναλλακτικές παρεμβάσεις όπως βιοανάδραση, εικονική σκέψη, διαλογισμός είναι αποτελεσματικές σε στρες-άγχος, ημικρανίες και άλλους πόνους, αλλά ΔΕΝ έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην κατάθλιψη.
Ίσως φαίνεται ότι αυτές τις αλλαγές μπορούμε να τις κάνουμε μόνοι μας, αλλά για τις περισσότερες χρειάζεται επαγγελματική καθοδήγηση – επίβλεψη.
Ψυχοθεραπεία
Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι γνωσιακές θεραπείες.
Στη γνωσιακή θεραπεία για την κατάθλιψη, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται επαναξιολόγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλαγή των δυσλειτουργικών σκέψεων, εκπαίδευση στη διεκδικητικότητα κ.ά.
© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, M.Sc.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ