Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Πρώτες Βοήθειες για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή της διάθεσης, που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.  Καλό είναι λοιπόν να ζητήσουμε έγκαιρα επαγγελματική βοήθεια, καθώς η ψυχολογική θεραπεία

 

 

α) Αυξάνει την αυτογνωσία και υποκινεί την αλλαγή του αρνητικού τρόπου σκέψης,

β) Προτείνει αλλαγές στις συνήθειες και συμπεριφορές και βοηθά στην αναγνώριση και εφαρμογή τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής, και

γ) Εξετάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις που πιθανώς συμβάλλουν στην καταθλιπτική διάθεση.
 
Πρώτες βοήθειες αν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη….

 

  • Ζητήστε υποστήριξη από φίλους και απευθυνθείτε σε ψυχολόγο.
  • Εξετάστε την σωματική σας υγεία, γραφτείτε στο γυμναστήριο, κάντε υγιεινή διατροφή (όχι στο ποτό και την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή), αποφύγετε τις άμεσες σημαντικές αλλαγές στη ζωή, προγραμματίστε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σας, θέστε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους και μην αναλαμβάνετε νέες υποχρεώσεις, αν μπορείτε πάρετε άδεια.
  • Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας (όχι στην τελειομανία!) και κάντε μια λίστα με τα θετικά σας στοιχεία και τα επιτεύγματά σας.

 

Πείτε ΟΧΙ

 

  • Στην απελπισία – πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και νέα ξεκινήματα – και στην υπεργενίκευση (επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά τελευταία, δεν σημαίνει ότι όλη η ζωή είναι χάλια).
  • Στην ανάληψη ευθυνών που δεν σας ανήκουν, επιπρόσθετων ευθυνών και στην υπερκόπωση, στην πίεση από τους άλλους και από τον εαυτό σας να πάρει σημαντικές αποφάσεις αν δεν επείγουν.
  • Στην προσπάθεια να αλλάξετε καταστάσεις που δεν αλλάζουν ή το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων.
  • Στην αποφυγή της επαγγελματικής βοήθειας και την αναβολή ή την ακύρωση της θεραπείας.

 

Αν έχει κατάθλιψη κάποιος οικείος…

  • Μην προσπαθείτε να του ‘φτιάξετε’ τη διάθεση, απλά δείξτε κατανόηση στο πώς αισθάνεται, δεν υπάρχουν ‘σωστά’ και ‘λάθος’ συναισθήματα.
  • Μην κριτικάρετε, προσβάλλετε, ενοχοποιείτε και μην διαφωνείτε στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στη ζωή του, αυτός ξέρει σίγουρα καλύτερα, αλλά αντικρούστε και μην αποδέχεστε την απελπισία.
  • Μην θυμώνετε αν οι προσπάθειές σας πέφτουν στο κενό και επιμένετε για τη σημασία της θεραπείας, για το πόσο θα βελτιωθεί η διάθεση, η αυτογνωσία και η καθημερινή του ζωή, προτείνετε ειδικούς, συνοδεύστε στην πρώτη συνεδρία, να συμφωνείτε με τις συστάσεις του ειδικού.

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, M.Sc.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ