Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια -Psychologyhealth.gr

Τζίνα Χονδρού, M.Sc.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Άκουσε την καρδιά σου

 

«Άκουσε την καρδιά σου.  Ξέρει τα πάντα.» είπε ο Paulo Coelho.

 

Πράγματι, η καρδιά μας ξέρει όλα όσα μας αφορούν κι επηρεάζεται απ’ όσα μας επηρεάζουν.

 

Τα καρδιακά νοσήματα δεν είναι απλώς σωματικά, αλλά ψυχοσωματικά, καθώς  αλληλεπιδρούν με τις σκέψεις, τις σχέσεις, τα συναισθήματα μας.

 

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, σοβαρότητα και πρόγνωση των καρδιακών νοσημάτων.

 

Ποιοι λοιπόν ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

 

Αρνητικά συναισθήματα: φόβος, θλίψη, θυμός, άγχος κ.ά.  Αυξάνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό, δημιουργούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα κι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.  Η αθηροσκλήρωση προχωρά γρηγορότερα όταν έχουμε πολύ θυμό μέσα μας και γενικά η αγχώδης και νευρική προσωπικότητα και συμπεριφορά, συσχετίζονται με καρδιακές νόσους κι επεισόδια. Η οργή κι η εχθρότητα αρκετές φορές προηγούνται ενός εμφράγματος.

 

Κατάθλιψη.  Όσοι έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο ή να πάθουν έμφραγμα.  Αλλά και όσοι έχουν ήδη καρδιακή νόσο, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες ν’ αποκτήσουν κατάθλιψη. 

 

Στρες και τρόποι διαχείρισης του στρες.  Τόσο το έντονο όσο και το χρόνιο στρες, αλλά και οι αναποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του, συνδέονται με αύξηση της χοληστερόλης, αθηρωματικές πλάκες, στεφανιαία νόσο, αύξηση της πίεσης και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος  Αν το στρες δημιουργεί εκνευρισμό και μας κάνει ευέξαπτους, είναι πιο πιθανό δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά.  Επίσης αυξάνει και τις ‘κακές συνήθειες’, όπως κακή διατροφή, κάπνισμα, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

 

Ανασφάλειες, αμφιβολία για εαυτό.  Μια χρόνια αίσθηση ανεπάρκειας οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη και ακολούθως σε πρόσληψη βάρους, υψηλή πίεση, αλλά και αυξημένη θνησιμότητα στους ήδη ασθενείς από καρδιακά νοσήματα.

 

Κοινωνική απομόνωση.  Τα άτομα που πάσχουν από κάποιο καρδιακό νόσημα δεν αρκεί να προσέχουν το κάπνισμα, τη διατροφή, τη χοληστερίνη, την πίεση κ. ά. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα καλό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προφυλάσσει εξίσου!

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για μια υγιή καρδιακή λειτουργία;

 

1. Να αυξήσουμε το χιούμορ και τις ευκαιρίες να δημιουργούμε θετικά συναισθήματα.
2. Να εκπαιδευτούμε σε τεχνικές χαλάρωσης.
3. Να απομακρύνουμε τοξικές σχέσεις και να βρούμε νέες δραστηριότητες.
4. Να δοκιμάσουμε Διαλογισμό ή τη μέθοδο της Ενσυνειδητότητας.
5. Να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και πιο αποστασιοποιημένα τις καταστάσεις και να φροντίζουμε να είμαστε ανεξάρτητοι.
6. Να κάνουμε μια λίστα με τις δυνατότητες μας, να εφαρμόζουμε νοερή απεικόνιση για την επίτευξη στόχων και τη διατήρηση της υγείας, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας.
7. Να αγαπήσουμε, να κάνουμε σχέσεις και παρέες, να βοηθήσουμε κάποιον άλλο, να περάσουμε χρόνο με άλλους ανθρώπους.
8. Να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση μας.
9. Να αντικρούσουμε τις αρνητικές σκέψεις.
10. Να ζούμε στο τώρα!

 

Θυμηθείτε πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν πιο υγιή επίπεδα ινωδογόνου (παράγοντας που έχει να κάνει με την πήξη του αίματος και άρα τους θρόμβους ή τις αιμορραγίες) και κορτιζόλης (ορμόνη του στρες που μεταξύ άλλων αυξάνει το ζάχαρο και τα λιπίδια) στο αίμα τους. 

 

Άρα η χαρά κι η ευτυχία μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα!

 

© ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ, Μ.Sc.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

 

Δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο "Χαμογελάκια" (29-09-2015) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ